NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

De utopie van de filosofisch practicus- handelen tussen praxis en poièsis

Vooraf In november 2021, op mijn 49e verjaardag, heb ik voor een groep vakgenoten een toespraak gehouden waarin ik mijn kijk op het ambacht praktisch filosoof uiteenzette in de vorm van een ‘poëtica’. Het is een heel persoonlijk verhaal, en zeker niet het laatste of definitieve wat over dit vak te denken is. Maar wellicht …

Lees meerDe utopie van de filosofisch practicus- handelen tussen praxis en poièsis

Gelatenheid als actieve houding

Gelatenheid is de beste specerij van ’s levens bitterheid (Plautus: Animus aequus optumumst aerumnae condimentum.) Lijden, van jezelf of van naasten: iedereen krijgt ermee te maken. Hoe reageer je goed op zulke scharniermomenten in je levensverhaal, waarna je leven onomkeerbaar veranderd is? Gelatenheid lijkt in eerste instantie iets passiefs: de verandering in je leven ondergaan …

Lees meerGelatenheid als actieve houding

“Ik ben een loser als ik me ongelukkig voel”

Sommige overtuigingen zijn heel hardnekkig. Bijvoorbeeld dat je geen reden hebt om je ongelukkig te voelen, en dat je dus een loser bent als je je niet de hele tijd heppiedepeppie voelt. Nuttig om dat idee eens van dichterbij te bekijken. Iedereen is gelukkig, behalve ik Hoe weet je dat alle andere mensen gelukkig zijn? …

Lees meer“Ik ben een loser als ik me ongelukkig voel”

Belichaamde betekenis

Woorden zijn mijn gereedschap. Ik werk er graag mee. Soms schieten ze echter tekort. Dan heb je het lichaam nodig, om via dans (of zang) uit te drukken wat je wilt zeggen. Daarover gaat dit filmpje van vier minuten.

Wie kies je om te zijn?

De titel van dit essay heb ik overgenomen van het gelijknamige boek van Roek Lips met ‘gesprekken en gedachten over een nieuwe tijd’: een aanrader. Ik deel enkele inzichten uit dit boek met je. Integriteit is simpelweg de wil om de eigen identiteit niet te onteren. (Erich Fromm, 1900-1980) Wanneer is jouw leven de moeite …

Lees meerWie kies je om te zijn?

Worden, niet bestaan

Werkwoorden of zelfstandige naamwoorden gebruiken: maakt dat verschil? Jazeker! Niet alleen voor de leesbaarheid van je teksten, maar ook voor je denken en je vrijheid om te handelen. To be or not to be: IS that the question? Taal maakt onze werkelijkheid Via taal geven we vorm aan onze werkelijkheid. Dat kun je vrij letterlijk …

Lees meerWorden, niet bestaan

Standpunt of perspectief: het verschil

Perspectief, standpunt: misschien gebruik je die woorden alsof het synoniemen zijn die hetzelfde betekenen. Maar er is wel een verschil. Daarover gaat deze blog. Men hoeft niet altijd hetzelfde standpunt in te nemen, want niemand kan je beletten wijzer te worden. Konrad Adenauer (1876-1967) Standpunt: wat is dat? In de fotografie is het standpunt: de …

Lees meerStandpunt of perspectief: het verschil

Goed voornemen? Zet koers op wat jij belangrijk vindt

Goede voornemens maken we allemaal bij ‘een nieuw begin’: aan het einde van een kalenderjaar, of juist als er weer een schooljaar begint. Maar hoe zet je een koers uit die echt bij jou past? Door te onderzoeken wat jouw eigen kernwaarden zijn, en daaraan gedragsregels te koppelen. Het ongeduld heeft vleugels en vliegt zijn …

Lees meerGoed voornemen? Zet koers op wat jij belangrijk vindt