NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

FAQ (veelgestelde vragen)

Veelgestelde vragen worden regelmatig aangevuld. Zie je een link, dan kun je bij een blog meer lezen over deze vraag.

Vind je hier niet wat je zoekt? Neem dan contact met me op. App of e-mail me via de knoppen bovenaan de website, of gebruik het contactformulier.

Wat doet een praktisch filosoof?

 • Ik ben opgeleid als filosofisch practicus, maar sinds 2021 ben ik geen lid meer van het bijbehorende Gilde. Daarom noem ik me nu: praktisch filosoof
 • Uitleg over het woord filosofisch practicus en wat een filosofisch practicus doet, namelijk: filosofische gesprekken begeleiden waarin je onderzoekt wat je precies denkt, en hoe je daarover denkt.
 • Daarbij leer je ook zelf beter (schoon) te luisteren en zorgvuldig te formuleren. Als je redenering niet klopt, leg ik uit wat er mee aan de hand is. Je leert daardoor beter denken.
 • Wat ik niet doe: adviseren, oplossingen aandragen, vertellen wat jij moet doen of moet kiezen. De inhoud is en blijft van jou.

Hoe werk jij (aanpak; methode)?

Passen filosofische gesprekken bij mij?

 • Waarschijnlijk wel! Ik krijg heel verschillende mensen in de praktijk. Jong en oud (tussen de 17-92, tot nu toe); heel talig of juist niet; mensen met een praktisch beroep en ambtenaren en wetenschappers. Maar om uit te zoeken of er een klik is, hebben we altijd eerst een gratis kennismakingsgesprek. Daarna zit je nergens aan vast (en ik ook niet).
 • Moet ik slim zijn om beter te leren denken? Nee. Het maakt niet uit wat je opleidingsniveau is. Ik krijg mensen met allerlei beroepen op gesprek, van kapster of timmerman tot hoogleraar.
 • Moet ik al goed zijn in denken? Nee. Juist falend denken is welkom. En de ervaring leert dat de waarheid vaak iets is waar je over struikelt.
 • Ik heb een diagnose en bezoek een psycholoog/psychiater. Kan ik dan terecht bij jou voor verhelderende gesprekken? Ja, in de meeste gevallen wel. Vaak in overleg met je huidige behandelaar, na jouw goedkeuring.

Filosofische gesprekken of andere hulp?

Worden filosofische gesprekken vergoed?

 • Nee. Ik heb geen contract met zorgverzekeraars. Dat is een bewuste keus. Ik ‘behandel’ niet (stel geen diagnose, maak geen behandelplan). Ik houd ook geen dossiers bij.
 • Soms betaalt een werkgever de kosten voor een serie gesprekken van een werknemer. Wil jij dat ook regelen? Laat je werkgever contact opnemen voor een offerte op maat.
 • Mijn tarieven zijn inkomensafhankelijk. Ik vind het namelijk belangrijk dat iedereen een filosofisch gesprek kan komen voeren bij mij. Is het laagste tarief nog teveel voor jou? Dan bespreken we dat tijdens het kennismakingsgesprek. Meestal komen we er wel uit.

Kun je voorbeelden geven van redenen voor een filosofisch gesprek?

Wat is het mogelijke resultaat (de opbrengst) van een filosofisch gesprek?

Wat wil je bereiken met filosofische praktijk Mevrouw Helderder?

Wat inspireert jou in je vak als praktisch filosoof?