Verhelderende gesprekken: waarom zou je daarvoor kiezen?
Je denken bepaalt voor een groot deel hoe je de werkelijkheid ervaart. Daarmee beïnvloedt je denken ook wat je in de wereld kunt doen en wie je daar bent.
Weet jij wat en hoe jij denkt? De meeste mensen besteden daar weinig aandacht aan. Zonde, want het levert verheldering op als je wel je denken gaat onderzoeken.
Ik begeleid je in een filosofisch gesprek bij dat onderzoek van je denken. Daarom noem ik het ook wel een denkgesprek. Ik vertel je niet wat je moet denken. Ik geef ook geen inhoudelijke adviezen over een probleem waarmee je worstelt. Zo’n ‘snelle oplossing’ werkt namelijk niet op langere termijn. Wat wel helpt: wijzer worden, dus beter en verfijnder leren denken.
Veel bezoekers van de filosofische praktijk hebben aan een korte serie gesprekken (4-8) voldoende om zelf verder te kunnen. Ze hebben geleerd om:
- zichzelf vragen te stellen over hun aannames en vooronderstellingen
- precies te zijn in hun taalgebruik (wat ís dit begrip X?)
- de regels van de logica goed toe te passen, dus deugdelijk te redeneren
Deze aanpak is geschikt voor iedereen die bereid is om kritisch naar haar of zijn denken te kijken. De eerste kennismaking is gratis en je zit nergens aan vast. Daarna gelden inkomensafhankelijke tarieven.