NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

“Ik ben een loser als ik me ongelukkig voel”

foto neonletters Loser, van Liam Nguyen op Unsplash

Sommige overtuigingen zijn heel hardnekkig. Bijvoorbeeld dat je geen reden hebt om je ongelukkig te voelen, en dat je dus een loser bent als je je niet de hele tijd heppiedepeppie voelt. Nuttig om dat idee eens van dichterbij te bekijken.

Iedereen is gelukkig, behalve ik

Hoe weet je dat alle andere mensen gelukkig zijn? Lees jij gedachten? Mensen praten niet graag over hun verdriet en ongeluk. Maar elk leven kent moeilijke periodes. Dus ook dat van jou. Het leven loopt even anders dan je had verwacht/gehoopt. Of het had ook anders kunnen zijn. Maar dit is waar je het nu mee moet doen.

Ik mag me niet ongelukkig voelen

Van wie mag jij je niet ongelukkig voelen? En heb je daar überhaupt ’toestemming’ voor nodig van iemand? Ik zie ook geen moreel probleem. Soms is het juist het goede om te doen, dat je je heel klote voelt over iets.

Hoe komt het dat ik me zo rot voel?

Als je niet lekker in je vel zit, komt dat vaak door iets wat je overkomt en waar je zelf niet perse voor zou kiezen. Je partner verbreekt de relatie. Of je blijkt (ernstig) ziek te zijn. Over dat soort situaties hebben we geen of weinig controle, en we kunnen ze dus ook niet zomaar veranderen.

Op sociale media, en om je heen, zie je echter iedereen uitstralen dat ‘ie positief denkt en zich goed voelt. Dus, denk je, met mij moet wel iets mis zijn dat ik me ongelukkig voel. En dan ga je knokken tegen je negatieve gedachten en gevoelens over die moeilijke situatie.

Maar emotionele pijn is NIET een bewijs dat er iets mis is met jou, of met je geestelijke gezondheid! Het maakt je ook niet tot een ‘loser’. Het is wel een signaal dat het goed is om aan de slag te gaan met hoe je denkt over de situatie die al die pijn veroorzaakt.

Help je mij om de pijn over die moeilijke situatie weg te denken?

Helaas…bij mij volg je geen behandeling, en ik geef geen advies. Het is onmogelijk om pijnlijke emoties ‘weg te denken’, dus dat is ook geen uitkomst van een filosofisch gesprek. Ik kan je wel helpen om te stoppen de pijn te vermijden en die gevoelens (via je denken erover) onder ogen te zien. Dan komen er in elk geval geen éxtra problemen bij doordat je de pijn blijft vermijden ;>)

Bij mij kun je in een rustig gesprek de gevolgen van de situatie voor jouw denken over jezelf en je levensverhaal onder ogen zien. Je verdriet, angst, wanhoop: ze mogen er allemaal zijn. En dan ontstaat vaak creatieve ruimte om op een andere manier met diezelfde, moeilijk blijvende, situatie om te gaan.

Kom je het een keer proberen? Kennismaken doen we online en is gratis. Je bent daarna niets verplicht (en ik ook niet).