NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Levensvragen

Nieuwsgieriger naar de vraag dan naar het antwoord

Wat zou het handig zijn als iemand anders jou het juiste antwoord kon geven op moeilijke vragen!

Ik krijg regelmatig de vraag: “Marlies, wat zou jij doen in mijn situatie?” Maar daar kan ik geen zinvol antwoord op geven, want ik leef jouw leven niet. Ik help je in mijn praktijk wel om je vraag scherper te stellen. Samen onderzoeken we in een zinnig gesprek hoe je denkt, en wat je denkt, over jouw kwestie. Vaak zijn dat vragen die ook wel levensvragen of zingevingsvragen worden genoemd.

Beter begrijpen wat je niet weet

In een zingevingsvraag stop je ‘vanzelfsprekend’ allerlei begrippen. Over de belangrijke begrippen denken we intensief na: wat IS het begrip X? Als je de grens van X hebt vastgesteld, kom je vaak tot de ontdekking dat een ander begrip, dat er misschien wel aan grenst, beter de lading van je denkonderzoek dekt.

Het resultaat: scherper beeld van wat je weet, en wat nog onduidelijk is. De vraag die dat verwoordt, krijg je mee naar huis.

Leven met een vraag die (nog) geen antwoord heeft is lastig. Het is geen quick fix. Maar het levert wel veel op als je dat niet-weten durft aan te gaan. Soms volgt na een poosje een inzicht, weet je hoe je verder gaat. Of er komt een nieuwe, scherpere vraag bij je op. Ook dat helpt je om verder te komen met je denken.

Voorbeelden uit mijn praktijk

  • Ik mis het plezier in mijn leven. Ik weet geloof ik niet eens meer wat dat is, plezier.
  • Ik worstel met de balans werk-prive. Hoe zit dat eigenlijk?
  • Er moet iets veranderen, maar wat (of wie?)?
  • Ik ben moeder, en nu?
  • Waarom stel ik het opruimen van mijn spullen steeds uit?
  • Ik weet sinds kort dat mijn wens om moeder te worden, niet vervuld wordt. Wat betekent dit voor mij?
  • Wat is het verband tussen liefde en vrijheid?

Zelf bespreek ik ook regelmatig vragen die mij bezighouden: met collega’s die filosofie in praktijk brengen,  of bij het Steunpunt Levenskunst van LaScuola. Vragen houden mij in beweging en in ontwikkeling.

Ervaringen van klanten

Wil je weten wat een filosofisch gesprek je oplevert? De ervaringen van klanten zijn heel verschillend. En de opbrengst is eigenlijk alleen via de omweg van poëzie te duiden.

Stuur me een appje via de knop hierboven, dan maken we binnenkort een afspraak. Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. We onderzoeken daarin of mijn aanpak bij jou past en of er een ‘klik’ is.

De voorwaarden en inkomensafhankelijke tarieven voor mijn dienstverlening staan hier. En lees mijn privacyverklaring, dan weet je hoe ik met jou persoonsgegevens omga.