NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Denkgesprek reden #1: Ken ik mezelf voldoende?

Ken jezelf! Moet je daarvoor op zoek gaan naar je ‘purpose’ of naar je ‘passie’? Of is het voldoende om regelmatig een nieuw paadje te verkennen, je vragen en je nieuwsgierigheid achterna te gaan?

Olifanten laten sporen achter in het landschap: olifantenpaadjes
Olifanten maken paadjes in het landschap; jouw denkpatronen maken olifantenpaadjes in je brein.

Ken uzelve! (opschrift op de Griekse tempel van Delphi)

Waar moet ik beginnen als ik wijzer wil worden?

De spreuk: Ken jezelf! is een aansporing om de vraag te onderzoeken: waartoe ben ik op aarde? De millenial-vertaling daarvan is: What is my purpose?

Er is een manier van mens-zijn die bij jou past. Als je daarmee in contact bent, ontvouwt het pad van jouw leven zich terwijl je het beloopt. Je bent onderweg naar het doel van je bestaan. Zelfs als je nog niet helemaal onder woorden kunt brengen, wat dat doel is. Je maakt keuzes die passen bij jouw waarden. Als je jezelf kent, heb je een kompas waarmee je steeds weer je richting bepaalt.

Jezelf beter leren kennen is een goed vertrekpunt op het pad naar wijsheid.

Wat is dat: ken jezelf?

Het is maar de vraag of dat ‘zelf’ iets is wat je bij wijze van spreken kant-en-klaar uit de schappen kunt trekken: ‘dit ben ik’. Wie je bent, is veranderlijk. En toch is lijkt er ook iets te zijn dat altijd hetzelfde blijft.

Als kind is jouw zelf anders dan als volwassene, of zelfs als (groot)ouder. Jouw ervaringen met anderen, en hoe je daarover denkt, slijpen en veranderen je beeld van jezelf. Je persoonlijke geschiedenis, de samenleving waarin je je leven leidt: ze vormen de horizon waartegen je jouw plaats bepaalt. Dan kun je wegen wat van betekenis is en wat waardeloos.

Je ‘wordt mens’ door anderen: in contact met andere mensen leer je jezelf beter kennen.

Hoe kom ik erachter wie ik ben?

Wie jij zelf bent, ontdek je dus juist in de dialoog. Dat kan op verschillende manieren. Letterlijk in gesprek gaan met iemand anders die je vertrouwt (een coach of een goede vriend). Of via een innerlijk gesprek, bijvoorbeeld door regelmatig te schrijven over je zieleroerselen. Je kunt dit ook onderzoeken in een denkgesprek.

Waarom een filosofisch gesprek zinvol is om te ontdekken wie je bent

Ieder mens heeft haar eigen-aardigheden en vanzelf-sprekendheden. Zaken die haar kenmerken, maar die ze zelf waarschijnlijk niet eens opmerkt. Zó gewoon zijn ze. Die laten ook sporen achter in je brein.

Veelgebruikte denkpatronen vormen olifantenpaadjes, waar je brein uit gemak steeds weer overheen loopt. Een nieuw pad door de jungle kappen kost veel meer inspanning. Zonder aanmoediging en begeleiding houd je dat niet lang vol. Dat is precies mijn rol in een filosofisch gesprek.

Ik begeleid je terwijl je snoeit wat niet meer bij jouw denken past. Geleidelijk wordt dan jouw kern steeds helderder zichtbaar. De losse rommel, de piekerpatronen die je in de weg staan, daar maken we samen een eind aan. En dat is handig. Concrete vragen van mijn klanten die hiermee te maken hebben:

  • Ik weet niet zo goed te benoemen wat nou mijn unieke kwaliteiten zijn. Soms zeggen de klanten van mijn bedrijf ‘wat doe jij dat toch goed’, en dan denk ik: ‘doet niet iedereen dat zo dan? dat is toch vanzelfsprekend?’ Ik wil dat graag helder krijgen zodat ik ook beter kan uitdragen wat mijn meerwaarde als ondernemer is.
  • Ik ben net geslaagd voor de middelbare school. Nu moet ik een vervolgopleiding kiezen. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Wat voor opleiding of beroep past bij wie ik ben?
  • Ik ben hersteld van een burn-out. Nu is het tijd om een nieuwe baan te zoeken. Ik weet alleen dat ik niet terug wil naar mijn oude werkplek. Wat zou voor mij persoonlijk een goede reïntegratieplek kunnen zijn? Waaraan moet die voldoen om bij mij te passen?

Ervaar eens zelf wat een denkgesprek voor jou kan betekenen

Je kunt altijd gratis een eerste gesprek met mij afspreken. Dat verplicht ons allebei tot niets. We kijken of er een klik is tussen ons, en of mijn aanpak op dit moment bij jou past.

Nog niet overtuigd? Misschien helpt deze uitspraak van een oude Griek.

Een leven dat niet onderzocht wordt, is het leven niet waard. (Socrates)

Zo’n tweeduizend jaar geleden dacht Socrates na over wat een ‘goed leven’ is. Voor hem draaide dat om gemoedsrust. Als je het goede doet, dat waarvan je wéét dat het goed is, kun je ’s avonds rustig slapen. Dat is beter dan slaafs de morele codes te volgen van de maatschappij. Zelf weten wat het goede is, zelf kiezen: dat kan alleen als je jouw leven onderzoekt. Als je nadenkt over gemaakte keuzes. Kortom: Ken jezelf!

Lees ook eens