Reden denkgesprek # 7: Wat is al die rommel in mijn hoofd?

Grote schoonmaak nodig? Of ligt alles op de juiste plek?

“If a cluttered desk is the sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign? (Albert Einstein)

Rommel is allerlei (waardeloze) dingen, ongeordend, bij elkaar. Zie de foto hierboven voor een voorbeeld. Ook in je hoofd kan het een rotzooitje worden, als je allerlei ideeën laat rondzwerven zonder ze te onderzoeken of ze een plek toe te wijzen. Bij dat opruimwerk kan een filosofisch practicus helpen (of een psycholoog/psychiater).

Wat is dit?

Soms zwerven er al jaren ‘ideeën’ rond in je brein, waarvan je nooit hebt vastgesteld wat ze zijn.

Je hebt een vage notie dat je ‘rechtvaardigheid’ belangrijk vindt, maar je weet niet precies genoeg wat dat is. En dan is het lastig om die voor jou belangrijke waarde in de praktijk te brengen.

Of je sleept al jaren het commentaar van je vader met je mee “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Maar wat is dat, ‘gewoon doen’? En hoe essentieel is dat voor jouzelf?

In een denkgesprek begeleid ik je als filosofisch practicus bij het onderzoek naar zulke begrippen.

Welke plek verdient dit begrip?

Een idee, concept, begrip, is nooit geïsoleerd. Het hangt samen met andere begrippen. Wat is ‘mooi’ zonder ‘lelijk’? Of ‘uitbundig’ zonder ‘ingetogen’? Zodra je zegt wat iets is, er de lijnen van een definitie omheen trekt, zeg je tegelijk ook wat het NIET is.

Niet alleen in de taal, maar ook in jouw eigen denksysteem hebben begrippen een samenhang. Het fijne is dat je er zelf voor kunt kiezen, welke begrippen op de voorgrond mogen staan en welke dingen naar de achtergrond mogen verdwijnen. Begrippen waar je echt denkonderzoek naar hebt gedaan, kun je hun plek toewijzen. Fijn, want dan staan ze je denken niet meer in de weg. Je weet waar ze thuishoren.

Opruimen: ‘Does it spark joy?’

Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, is berucht om haar vraag: Word je er blij van? Als je spullen aanraakt en je krijgt geen vlinders in je buik, mag je ze van haar bedanken voor de rol die ze in jouw leven hebben gespeeld en weggeven of weggooien. Probeer dat ook maar eens met oude denkbeelden te doen.

Rommelige oude ideeën opruimen geeft denkruimte.

Heb je zin gekregen om je denken beter te ordenen? Wacht niet langer en boek een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek, rechtstreeks in mijn agenda. Spreek ik je binnenkort?

Andere redenen voor een denkgesprek

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *