NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Reden denkgesprek # 7: Wat is al die rommel in mijn hoofd?

Denken opruimen: dat doen we nog minder vaak dan een grote schoonmaak van huis of schuur. Toch is het net als in je huis, van tijd tot tijd nodig om een grote voorjaarsschoonmaak te houden in je hoofd. Daarmee maak je ruimte voor nieuw denken en nieuwe ideeën.

Ik ben dol op opruimen (minder fan van poetsen ;>)). Alles terugleggen op zijn eigen vaste plek, die logisch is: heerlijk! In deze blog leg ik je uit hoe grote schoonmaak of opruimen van je denken werkt. Eigenlijk lijkt dat wel op het opruimen van je zolder. Äls je het grondig aanpakt, verandert je zolder van een rommelzolder vol oude rotzooi, naar een plek waar je kunt vinden wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Dat kun je ook leren doen met je denken.

Grote schoonmaak nodig? Of ligt alles op de juiste plek?

“If a cluttered desk is the sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign? (Albert Einstein)

‘Marie Kondo’ je ideeën: ruim je denken op

Rommel is een situatie waarin allerlei (waardeloze) dingen, ongeordend, bij elkaar liggen. Zie de foto hierboven voor een voorbeeld. Daar kun je met opruimen wat aan doen.

Als je opruimt, maak je keuzes. Je pakt dingen één voor één vast, kiest of je ze wilt bewaren, en je wijst ze een plek toe.

Opruimgoeroe Marie Kondo is bekend geworden door de vraag die ze stelt over elk object waarover je een beslissing moet nemen: “Does it spark joy”? En ze pakt het opruimwerk systematisch aan, beginnend met makkelijke klusjes en opbouwend naar die dingen waar je het meest emotioneel mee verbonden bent. Die zijn moeilijk om weg te doen. Gelukkig dwingt niemand je om die weg te doen: bewaren is ook een optie, als je maar zorgt dat je elk ding zijn plek toewijst.

Ook in je hoofd kan het een rotzooitje worden, als je allerlei ideeën laat rondzwerven zonder ze te onderzoeken of ze een plek toe te wijzen. Bij dat opruimwerk kan een filosofisch practicus helpen (soms is een psycholoog/psychiater een betere keus).

Stappenplan voor het opruimen van je denken

Die aanpak om je denken op te ruimen bestaat uit drie stappen:

  1. Pak vast: hier kijk ik nu naar; wat is dit idee?
  2. Kies: plek toewijzen of wegdoen
  3. Bewaar waar je blij van wordt

Pak vast: hier kijk ik nu naar; wat is dit idee?

Soms zwerven er al jaren ‘ideeën’ rond in je brein, waarvan je nooit hebt vastgesteld wat ze zijn. Dan weet je meestal ook niet of het de moeite waard is om dat idee te houden.

Je hebt een vage notie dat je ‘rechtvaardigheid‘ belangrijk vindt, maar je weet niet precies genoeg wat dat is. En dan is het lastig om die voor jou belangrijke waarde in de praktijk te brengen.

Of je sleept al jaren het commentaar van je vader met je mee “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Maar wat is dat, ‘gewoon doen’? En hoe essentieel is dat voor jouzelf?

In een denkgesprek begeleid ik je als filosofisch practicus bij het onderzoek naar zulke begrippen. En dan blijken er veel begrippen versleten te zijn. Daar kun je afscheid van nemen. Met begripsonderzoek ruim je je denken dus lekker op!

Kies: plek toewijzen of wegdoen

Een idee, concept, begrip, is nooit geïsoleerd. Het hangt samen met andere begrippen. Wat is ‘mooi‘ zonder ‘lelijk‘? Of ‘uitbundig‘ zonder ‘ingetogen‘? Zodra je zegt wat iets is, er de lijnen van een definitie omheen trekt, zeg je tegelijk ook wat het NIET is.

Niet alleen in de taal, maar ook in jouw eigen denksysteem hebben begrippen en overtuigingen een samenhang. Het fijne is dat je zelf kunt kiezen:

  • welke begrippen op de voorgrond mogen staan
  • welke overtuigingen naar de achtergrond mogen verdwijnen
  • wat helemaal geschrapt kan worden uit jouw denksysteem

Begrippen waar je echt denkonderzoek naar hebt gedaan, kun je hun plek toewijzen. Fijn, want dan staan ze je denken niet meer in de weg. Je weet waar ze thuishoren.

Bewaar waar je blij van wordt: ‘Does it spark joy?’

Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, staat bekend om haar vraag: ‘Does its spark joy?’ (Word je er blij van?) Als het antwoord op die vraag nee is, is haar voorstel: bedank de dingen die je wegdoet voor de rol die ze in jouw leven hebben gespeeld. Dat is een mildere aanpak dan jezelf op je kop geven dat je DÁÁR veel geld aan hebt uitgegeven.

Probeer dat ook maar eens met oude denkbeelden te doen. Je bent niet stom omdat je een tijdje hebt vastgehouden aan een idee waarvan je nu, een tijdje later, vaststelt dat het geen functie meer vervult voor jou.

  • Houd vast aan ideeën die je helpen of die je dierbaar zijn. Niks mis mee.
  • Doe weg wat je in de weg staat. Daarmee maak je ruimte voor nieuw denken.

Rommelige oude ideeën opruimen geeft denkruimte.

Liever onder begeleiding je denken opruimen? Wacht niet langer!

Heb je zin gekregen in een grote schoonmaak van je hoofd? En kun je wel wat hulp gebruiken bij het opruimen en ordenen van je denken?

Andere redenen voor een denkgesprek