NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Over de waarheid struikelen: een nieuw perspectief

Struikelen verdient een herwaardering. Het zou wel eens een goede manier kunnen zijn om de waarheid te vinden. Hoe kan dat werken, struikelen over de waarheid? Je leest het in deze blog.

Vrouwenhand met glazen bol waarin de wereld op zijn kop weerspiegeld wordt, vage achtergrond. Foto via Unsplash van Anika Huizinga
Een nieuw perspectief: nieuwe (denk)mogelijkheden

Mensen struikelen zo nu en dan over de waarheid, maar de meesten krabbelen haastig overeind en lopen snel door alsof er niets is gebeurd. Winston Churchill

Een oplossing voor verwarring en gepieker

Ineens struikel je over de waarheid, na een periode van onrust en gepieker. Hé, dát is waar het om gaat!
Het kan noodzakelijk zijn om zo’n struikelmoment te ervaren.

De waarheid is niet altijd even fijn. Dan loop je er graag met een flinke boog omheen. Maar om een probleem te begrijpen, en om het zelfs te kunnen oplossen, helpt een nieuw perspectief.

Wat is dat, struikelen?

Struikelen betekent dat je voet ergens blijft haken, waardoor je valt. Bij struikelen over de waarheid blijft je brein haken achter iets in je probleem.

Allerlei oplossingen die je ervoor bedenkt, of waar behulpzame vrienden mee komen aanzetten, waardeer je niet, omdat je het probleem (nog) niet goed inschat. Wanneer je struikelt over de waarheid, erken je de waarheid als een probleem of een schadelijk effect. En dat geeft inzicht.

Filosofische struikelhulp: zelf doen, maar niet alleen

In je eentje op de bank kom je vaak niet verder dan je gebruikelijke omweg. Je blijft om de kern van de kwestie heen dansen.

Denk dan eens aan een filosofisch gesprek. Ik help je dan om uit te spreken wat die kern is. Juist omdat het zo waardevol is om zélf achter de waarheid te komen, zet je zelf die stappen. Je doet het dus zelf, maar niet alleen. Doordat ik kritisch doorvraag op wat je zegt, bereik je het struikelpunt in kortere tijd. En dat is wat de bezoekers in mijn praktijk zo waardevol vinden: al sprekend en struikelend tot nieuw inzicht komen.

Van inzicht naar doen?

Veel belangrijke vragen kun je helemaal niet theoretisch beantwoorden.

“Wordt mijn nieuwe cupcake-bedrijf succesvol?” Dat weet je pas wanneer je het risico aangaat, iets probeert. Dan haal je je antwoord uit ervaringen, in plaats van uit navelstaren en blijven piekeren. Je weet in elk geval dat je, als je dingen uitprobeert die spannend voor je zijn, meer over jezelf leert. Misschien wordt je bedrijf geen groot succes, maar leer je wel door die ervaring iets anders dat belangrijk voor je is.

Je krijgt vaker een inzicht door iets te doen, dan dat je iets gaat doen naar aanleiding van een inzicht.