NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Gek woord: filosofisch practicus?

Uitleg over ‘filosofisch practicus’ geven is niet overbodig. Het woord bestaat sinds 2011, toen ISVW-docent Harm van der Gaag het bedacht. Maak kennis met dit mooie beroep: filosofisch practicus.

Even voorstellen: handdruk

Uitleg over het begrip filosofisch practicus

Weet jij wat ‘filosofisch practicus‘ betekent en wat zo iemand doet?

Wees gerust, er zijn nog niet veel mensen die daar meteen het antwoord op weten! Ik introduceer dit begrip graag bij je. En uiteraard kun je me daar nog meer vragen over stellen, als het na het lezen van deze blog nog niet duidelijk genoeg is.

Herkomst van ‘practicus’

Volgens het online etymologiewoordenboek is het woord practicus voor het eerst gebruikt in 1949. P.H. van Laer gebruikte het in de publicatie Vreemde woorden in de natuurkunde om onderscheid te maken tussen een theoretisch natuurkundige en een praktisch natuurkundige.

Practicus (Lat.; plur. práctici-, = Gr. πρακτικός (praktikós) = bedrijvig, bezig; πράττειν (práttein) = doen, handelen). Iemand die practisch is, ervaren vakman. Practisch physicus = physicus die zich met de proefondervindelijke natuurkunde bezighoudt; in tegenstelling tot een → theoreticus.

Wat doet een filosofisch practicus?

Een filosofisch practicus, of praktisch filosoof, brengt filosofie in de praktijk. Hij of zij is een ervaren vakman/vrouw in de praktische toepassing van filosofie.

Met andere woorden: een filosofisch practicus voert een gesprek met een bezoeker/klant over een praktische of ethische kwestie en gebruikt daarbij methoden en technieken uit de filosofie, waaronder:

Dat is heel ander werk dan dat van de geleerde vakman die zich bezighoudt met de wetenschap (academische filosofie).

Wees dus niet bezorgd dat je wordt lastiggevallen met allerlei moeilijke woorden! Je hoeft geen voorkennis te hebben over filosofie, en je hoeft ook niet slim of hoogopgeleid te zijn.

Een gesprek voeren met een praktisch filosoof is minder ingewikkeld dan je nu misschien denkt.

Kom het eens proberen: maak nu een afspraak! Gratis en vrijblijvend

Het is handig als je me een appje stuurt (06-54924374) of mailt. Tijdens een gesprek, of als ik ander werk doe, staat mijn telefoon namelijk op niet storen. Ik bel je zo snel mogelijk terug.