Zoek hulp bij een filosofisch practicus of ergens anders als je het allemaal niet meer weet. In deze blog help ik je om een keus te maken. Kun je met jouw probleem of vraag goed terecht in de filosofische praktijk? Of is het beter om, eventueel daarnaast, een psycholoog of psychiater te bezoeken als je vastloopt?
Het is juist de plek buiten je comfortzone, buiten je eigen redelijkheid waar zich de mogelijkheid bevindt om te kunnen groeien als mens. (Juriaan Galavazi, interview op Intermediair.nl; december 2019)
Vastlopen is heel normaal
Je leeft je leven, gaat naar school of naar je werk, of je zorgt voor je partner of je gezin. Zolang alles goed gaat, voel je je prettig in de zekerheid van je routines.
Maar dan komt er een kink in de kabel. Het lukt niet met je opleiding. Je merkt dat de balans werk-privé totaal zoek is. Of je gezondheid (of die van een dierbare) laat je in de steek. Niet alle veranderingen in jouw leven zijn even welkom.
Zoek hulp als je denkt: “Ik weet het even niet meer”
Soms voelt het alsof je gevangen zit in jouw leven zoals het op dit moment is. Er spelen allerlei problemen. Misschien heb je niet eens alles goed in kaart kunnen brengen omdat de veranderingen elkaar blijven opvolgen.
Dan is het een goed begin om eerst even te gaan zitten en rustig adem te halen. Paniek helpt niet bij nadenken over je leven. En spreek het dan maar eens uit, tegen jezelf of een goede vriend: “Ik weet niet wat ik moet doen. Hoe kan ik hier uitkomen?”
Vaak is dat al genoeg: een luisterend oor van iemand die jou goed kent en die het beste met je voor heeft.
Als dat onvoldoende helpt, kun je professionele hulp inschakelen. Een gesprek met je huisarts kan een goed begin zijn. Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Helaas zijn veel huisartsen nog niet bekend met filosofische begeleiding. Hulp bij een filosofisch practicus kan in veel gevallen voldoende zijn. Maar soms is het beter om te kiezen voor een psycholoog of psychiater.
Behandeling door een psycholoog
Bij psychische problemen waar je in je dagelijkse leven veel last van hebt, kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Die vraagt naar de hulpvraag waarmee je binnenkomt, stelt een diagnose (wat is de oorzaak van je klachten?) en maakt een behandelplan. De behandeling bestaat uit een serie gesprekken en vaak ook huiswerkopdrachten. Accenten verschillen per psycholoog.
Vaak wordt er vooral gewerkt aan je gedrag, de gevolgen daarvan en je gedachtepatronen (cognitieve gedragstherapie). Soms wordt er systeemgericht gewerkt: dan neemt de psycholoog ook je omgeving (je gezin bijvoorbeeld, of de organisatie waar je werkt) mee in de behandeling.
Behandeling door een psychiater
Je kunt na verwijzing door de huisarts ook terecht bij een psychiater. Die is arts met een aanvullende opleiding om geestesziekten te behandelen. Een psychiater mag medicijnen voorschrijven. Hij of zij kan ook therapie (gesprekken) bieden. De lijn hulpvraag-diagnose-behandelplan geldt ook hier.
Gesprekken met een filosofisch practicus om beter te leren denken
Als je stevige psychische problemen hebt, kun je je dagelijkse leven niet meer leiden. Een voorbeeld daarvan is ernstige pleinvrees of een depressie, waardoor je bijna nooit meer buiten komt. Dan is de psychiater of psycholoog de aangewezen hulpverlener.
Maar het komt ook voor dat je ‘gevangen zit’ in gepieker of in bepaalde overtuigingen zonder dat er een ‘medische’ stoornis is. Dan kun je heel goed terecht (rechtstreeks, zonder verwijzing) bij een filosofisch practicus.
Hij of zij helpt je om je denkpatronen te onderzoeken. Wat is het precies dat je niet-weet? En weet je dat andere eigenlijk wel zeker?
Je ontdekt in een serie filosofische gesprekken dat het heel waardevol is om de grenzen van je weten op te zoeken. Als je weet waar de blokkade zit in je denken, kun je op zoek gaan naar een nieuwe invalshoek. Dat doen we door de betekenis te onderzoeken van de woorden die je gebruikt (via begripsonderzoek). Door jouw taal en jouw denken dus heel serieus te nemen, en door te blijven vragen totdat het jouzelf duidelijk wordt wat je EIGENLIJK zegt en denkt.
Overigens ben je ook welkom als je ooit wel een diagnose hebt gekregen bij een psychiater of psycholoog. In het kennismakingsgesprek onderzoeken we of het filosofische gesprek voor jou een geschikte aanpak is. Waar nodig (en afgesproken met jou) houden we contact met jouw medische hulpverlener.
Verschillen met een behandeling
Er is dus een aantal verschillen met een behandeling bij een psycholoog of psychiater:
- Je hoeft niet eerst langs de huisarts: je kunt rechtstreeks, dus zonder verwijzing, terecht in de filosofische praktijk
- De filosofisch practicus stelt geen diagnose
- Hij of zij maakt geen behandelplan, en (meestal) ook geen verslagen.
- Je betaalt de gesprekken zelf, ze worden niet vergoed door de ziektekostenverzekering (meestal zijn er tarieven naar draagkracht: bij een laag inkomen betaal je minder dan wanneer je veel verdient).