Denkgesprek is een ander woord voor een filosofisch gesprek. Dat klinkt zo moeilijk en beladen, ‘filosofisch’. Gelukkig valt dat in de praktijk reuze mee. Wat doe je tijdens een denkgesprek? En wat kost het?
De beste denkers zijn degenen die tegen zichzelf denken. (Régis Debray)
Over denken, vrijheid en grenzen
In je denken ben je vrij. Toch ervaar je dat vaak niet zo.
Om verder te komen met je denken over een onderwerp, is het nodig dat je tegen de grenzen van je denken aanbotst. Pas dan ben je in staat om:
- vast te stellen binnen welk kader je dacht (het hekwerk eromheen heb je zelf geplaatst!)
- te verkennen wat de inhoud van de grens, of de drempel, is, waardoor je niet verder komt met je denken
- nieuw denken te formuleren en het onderwerp dat je overdenkt op een andere manier te onderzoeken
Wat is een denkgesprek?
Een denkgesprek is een gesprek dat wordt begeleid door een filosofisch practicus. Ik noem het een ‘denkgesprek‘ omdat het een gesprek is over jouw denken. Het heeft in ieder geval de volgende kenmerken:
- Een denkgesprek gaat over hogere orde vragen. Dat betekent dat het gaat over vragen die je alleen kunt oplossen door er over na te denken. Niet door te rekenen, door te googelen op zoek naar feiten of door te handelen.
- Het is een dialoog, geen discussie. Er is een uitwisseling van vragen en antwoorden die zich richt op gezamenlijk nadenken. Dat is iets heel anders dan een discussie, waarin je de ander probeert te overtuigen van jouw gelijk.
- Door redeneren en begripsvorming kom je tot verdieping van je inzicht, en ontwikkelt je denken zich. Je gebruikt strategieën om te redeneren. Je gebruikt argumenten om logisch na te denken. De filosofisch practicus leert je in (een serie) denkgesprekken om die strategieën kritisch te onderzoeken.
Denken kan ik ook zelf. Waarvoor heb ik de hulp van een filosofisch practicus nodig?
Zelf vind ik het heel lastig om mijn veelgebruikte denkpatronen, overtuigingen en aannames los te laten. Als ik in mijn eentje nadenk, is het heel lastig om tegen mijn eigen denken in te denken. Niet onmogelijk, wel moeilijk. Ik voer zelf ook met enige regelmaat gesprekken met een andere filosofisch practicus, om mijn denken in beweging te houden. En ik schrijf af en toe een blog over een begrip dat me bezighoudt.
Wat levert een denkgesprek op?
Dat is moeilijk in een paar woorden samen te vatten. Ik heb er eerder over geschreven:
Wat kost een denkgesprek?
Iedere praktijk hanteert zijn eigen tarieven. Meestal zijn die afhankelijk van je inkomen. Als je weinig inkomen hebt, betaal je minder dan wanneer je veel verdient. Mijn tarieven staan op de website; de algemene voorwaarden en de privacyverklaring vind je daar ook.
Waarom wordt een denkgesprek niet vergoed door zorgverzekeraars?
Dat is een bewuste keus.
- Als je een contract sluit met een zorgverzekeraar, moet je allerlei gegevens vastleggen en ook doorgeven aan de zorgverzekeraar om voor vergoeding in aanmerking te komen. Ik leg geen dossier aan; aantekeningen van gesprekken met jou worden na een bepaalde tijd vernietigd (zie de privacyverklaring voor details hierover).
- Een denkgesprek is geen therapie. Ik bied begeleiding bij (de ontwikkeling van) jouw denken. De focus is niet op ‘gezond’ worden, maar op groeiende wijsheid en een verbeterd denkvermogen. Ik weet wanneer ik je beter kan doorverwijzen naar een zorgverlener, zoals een psycholoog of een psychiater. Dat is één van de zaken die van belang zijn in het kennismakingsgesprek: ben je bij mij in de praktijk op je plek?
- Als ook het laagste tarief voor jou moeilijk op te brengen is: maak het bespreekbaar. We komen er samen wel uit. Iedereen die beter wil leren denken, is welkom in mijn praktijk.
Denkgesprek: klinkt moeilijk. Niets voor mij?
Iedereen die taal beheerst, kan denken. En dan kun je ook beter leren denken, door je denken te onderzoeken in een denkgesprek. Je hoeft geen havo-, vwo-diploma of hoger te hebben. Of kennis van allerlei moeilijke filosofen. Daar gaat het helemaal niet om in een filosofisch gesprek.
Voorop staat dat jij je denken onderzoekt, op jouw eigen niveau, met hulp van de filosofisch practicus.
Het eerste denkgesprek, als kennismaking met de aanpak en met mij als practicus, is gratis. Probeer het gewoon eens vrijblijvend uit. Je hebt niets te verliezen, het kost je alleen wat tijd.
Maak nu een afspraak om kennis te maken: gratis
Stuur me een e-mail met je naam en telefoonnummer, of app me. Dan bel ik je terug.
Heb je nog vragen?
- Lees ervaringen van bezoekers
- Bekijk de veelgestelde vragen (FAQ)
- Gebruik het witte zoekveld (klik op het vergrootglas in de paarse balk)
- Stuur me een bericht. Gebruik de knoppen bovenaan de website of vul het contactformulier in.