NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Mijn missie met Mevrouw Helderder: blijf vragen!

Voor wie filosofische gesprekken geschikt zijn, en voor welke problemen: daar vertel ik je graag meer over. In deze blog deel ik de hoofdlijnen. Of een filosofisch gesprek voor jou een goede keus is, en of ik daarvoor de juiste persoon ben, dat onderzoek ik graag met jou in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Blijf vragen!

Mijn missie in twee woorden: blijf vragen! “De definitieve waarheid over X” achterhaal je niet, als het gaat om zingevingsvragen, de grote kwesties in je leven. Maar je kunt je denken daarover (en je denken in het algemeen) wel steeds helderder maken. Leer schoon luisteren en goed doorvragen!

Voor wie zijn filosofische gesprekken geschikt?

Ik maak filosofische gesprekken toegankelijk voor iedereen, omdat die echt iets extra’s te bieden hebben als je ze vergelijkt met andere vormen van begeleiding, zoals therapie of coaching.

Je ontwikkelt je vermogen om flexibeler te denken. Je neemt tijdelijk een stelling in (X definieer ik als ….) en je bevraagt die kritisch. Dan kom je op een nieuwe positie, die ook onhoudbaar blijkt, enzovoort. Een denkgesprek eindigt altijd met een vraag om een tijdje mee te leven.

Als je daar wat meer ervaring in krijgt, kun je beter wisselen tussen perspectieven. Je denkkader wordt opgerekt. En je kunt je beter inleven in het denken van iemand anders, en echt de dialoog aangaan. Dat is iets anders dan debatteren of discussiëren om je gelijk te halen ;>)


De ervaring leert dat iedereen op zijn eigen manier winst haalt uit een serie gesprekken. Laag- of hoger opgeleid, met een smalle beurs of welgesteld, jong of ouder…iedereen die zijn denken wil onderzoeken is welkom. Er is dus geen drempel. Mijn tarieven zijn inkomensafhankelijk en bespreekbaar.

Welk probleem kan ik aanpakken met filosofische gesprekken?

Eigenlijk kun je met allerlei problemen terecht in de filosofische praktijk. Bijvoorbeeld om denken dat vastzit losser te maken door er vragen over te gaan stellen. Of om te leren omgaan met onzekerheid, die er altijd is. Of omdat je piekert over iets onduidelijks, dat je nog niet helemaal in woorden kunt vangen. Of omdat een bepaald concept/thema je bezighoudt en je daar graag met een kritische gesprekspartner over wilt sparren.

Marlies, waarom ben jij in 2012 filosofisch practicus geworden?

Ik was al langer op zoek naar een niet-zweverige manier om mensen te begeleiden in hun ontwikkeling. Veel elementen uit de ISVW-opleiding paste ik intuïtief al toe: alert zijn op taalgebruik, scherp en schoon luisteren, niet adviseren maar vragen blijven stellen. Zonder een ‘keurslijf’ te worden, biedt de Gilde-methode mij wel richting om de gesprekken goed gestructureerd te voeren. En het heeft me op het spoor gezet van interessante denkers en boeken waaraan ik mijn eigen denken blijf scherpen. Het lidmaatschap van het Gilde heb ik 2021 opgezegd. Nu noem ik me praktisch filosoof.