NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Denktraining: verbeter je denkkracht!

Denktraining: verbeter je denkkracht, -lenigheid of -conditie. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Man met zwembril en -muts zwemt in een meer tussen heuvels; Photo by Todd Quackenbush on Unsplash
Train je denken, om te worden wie je wilt zijn

De analfabeet van de 21ste eeuw is niet wie niet kan lezen of schrijven, maar wie niet kan leren en bijleren. (Alvin Toffler)

Waarom denkkracht ontwikkelen urgent is, voor iedereen

Sportschool, voetbalveld, zwembad, danszaal: we kunnen allemaal zo wel tien mogelijkheden opnoemen om ons lichaam te trainen en te werken aan onze conditie. Daarmee willen we bereiken dat we ons fit voelen, opgewassen zijn tegen de fysieke uitdagingen van elke dag. En teamsporten leveren ook nog eens sociale contacten en gezelligheid op. Maar we besteden zelden aandacht aan onze denkconditie. Zonde!

In deze blog bespreek ik:

 • welke soorten denkvermogens er zijn
 • waarom het belangrijk is om je denkkracht te trainen
 • hoe ik je in de filosofische praktijk help om mentaal sterker te worden

Welke denkvermogens zijn er?

Een vermogen = macht, rijkdom. Je kunt iets. Je bent in staat iets te bereiken.

Denkkracht (het vermogen om te denken) neemt allerlei vormen aan. Analoog aan de fysieke variant, kun je kijken naar:

 • mentale lenigheid. Kun je flexibel schakelen tussen ideeën? Ben je in staat, en bereid, om denkbeelden aan te passen aan nieuwe inzichten?
 • redeneervermogen. Kun je tot een standpunt komen door logisch na te denken? En uitleggen hoe je tot dat standpunt bent gekomen? Tip: dit is een goed overzicht van veelgemaakte argumenteer- of denkfouten, zoals drogredeneringen (Engelstalig).
 • uithoudingsvermogen. Diep over iets nadenken is niet altijd makkelijk of leuk. Ben je in staat, en bereid, om het een tijdje vol te houden als denken veel inspanning en moeite kost?
 • ongemak verdragen. In de praktijk noemen we het ‘de plek der moeite‘. Daar waar je het niet meer weet, waar zelfs het stellen van de volgende vraag lastig is. Kun jij daar tegen, je weerstand opzij zetten om sterker te worden?
 • schoon luisteren. Kun jij naar iemand luisteren zonder al bezig te zijn met het formuleren van je reactie of advies? Hoor je echt wat zij zegt?
 • oordelen en beslissen. Hoe weeg jij informatie als je tot een beslissing moet komen? Welke informatie vertrouw je? Wanneer weet je genoeg?

Waarom is denktraining, verbeterde denkkracht, belangrijk?

Tja, waarom zou je er moeite, tijd en geld in steken om beter te leren denken?

Omdat de opbrengst rijk is. Je hebt er in je hele verdere leven profijt van als je denkvermogen groter wordt.

 • in relaties: goed luisteren is een sleutel voor betere relaties. Niet invullen voor de ander, niet adviseren, maar echt luisteren op een manier waardoor de ander zich gehoord en gezien voelt.
 • op je werk: denklenigheid helpt om creatief en innovatief om te gaan met uitdagingen op je werk. Goed redeneren kan veelgemaakte denkfouten omzeilen, waardoor je beter werk levert. En als je uithoudingsvermogen groter wordt voor mentale arbeid, kun je je ook langer en beter concentreren op een taak.
 • voor jezelf als individu: echt denken, niet langer piekeren. Dan maak je je geen zorgen over dingen die nog in de mist van de toekomst liggen. Je kunt dingen op een rij zetten en knopen doorhakken.

Wil jij mentaal sterker worden?

Gesprekken voeren in de filosofische praktijk is een vorm van denktraining. Alle aspecten die ik hierboven genoemd heb, komen aan bod.

Het mooie is dat je die vaardigheden meeneemt je leven in. Door mentaal sterker te worden, kun je beter omgaan met de onzekerheden en vragen die het leven aan je stelt.

Maak nu een afspraak

Een eerste kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend. Die kan plaatsvinden in mijn praktijk, of online, als je dat liever doet. Mail of app me, dan neem ik snel contact met je op.

Wat zijn ervaringen van anderen met denktraining?

Een aantal bezoekers van mijn filosofische praktijk heeft een reactie geschreven. Maar de beste manier om te weten te komen of het iets voor je is: probeer het uit!