Wat is het resultaat van een filosofisch gesprek?

Foto van een slaapkamer in ochtendlicht met allerlei spullen op het bed.

Als ik vertel dat ik werk als filosofisch practicus, volgt vaak automatisch de vraag: wat is dat? en wat levert het je op? Eigenlijk kun je daar alleen een antwoord op vinden door een keer zo’n gesprek te voeren: je bent welkom voor een gratis en vrijblijvende kennismaking! Maar om toch een indruk te geven van het resultaat, citeer ik een gedicht van Judith Herzberg.

Ongrijpbaar resultaat

Verdieping, reflectie en inzicht: dat is zo ongeveer de opbrengst van je bezoek(en) aan een filosofisch practicus.
Je gaat na een filosofisch gesprek, of een serie gesprekken, dus niet naar huis met een antwoord, advies, of huiswerk. Wel krijg je meer inzicht in jouw denken over de kwestie. Door samen je denken te onderzoeken kom je aan het eind van het gesprek op een nieuwe vraag. Met die vraag ga je naar huis, om er een poosje mee te leven.

Soms verandert door het leven met de vraag je houding ten opzichte van een kwestie. Een andere keer blijkt het helemaal niet te draaien om wat jij dacht dat er aan de hand was. Of je weet plotseling wel wat het is. En dat kan soms opluchting geven, zoals Judith Herzberg het hieronder mooi uitdrukt. (bron: Judith Herzberg, uit haar bundel Zeepost (1963))

Daglicht


uit de chaos van lakens en
voorgevoel opgestaan, gordijnen
open, de radio aan, was
plotseling Scarlatti
heel helder te verstaan:
Nu alles is zoals het is geworden,
nu alles is zoals het is
komt het, hoewel, misschien
hoewel, tenslotte nog in orde

Lees ook ervaringen van klanten

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *