NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Stilte zingen

Paradoxale wijsheid. Dat zit in de boektitel die deze blog geïnspireerd heeft.

Man in paarse trui maakt het 'stilte'gebaar met een vinger op zijn lippen; Photo by Ocean Biggshott on Unsplash
Respecteer de stilte a.u.b.

De muziek zit niet in de noten, maar in de stilte ertussen. (Toegeschreven aan Wolfgang Amadeus Mozart)

De kracht van een paradox als ‘denkstarter’

Een paradoxale boektitel inspireerde me tot het schrijven van deze blog. Want stilte kun je niet zingen, of toch wel? Daar is iets mee aan de hand.

Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Er worden twee dingen naast elkaar gezet die niet lijken te kunnen samengaan, op het eerste gezicht. Daardoor zet een paradox je denkproces in werking.

Huub Oosterhuis, de uitgetreden priester (en vader van Tjeerd en Trijntje, tussen twee haakjes) schreef veel liederen. Die muzikale gedichten zijn gebundeld in zijn dichtbundel Stilte zingen. Ze gaan over alle (on)denkbare gebeurtenissen, en grote vragen, in een mensenleven. Prachtige denkstarters, wat mij betreft, ook als je niet (meer) religieus bent. Als je je afvraagt over wat voor levensvragen een gesprek in de filosofische praktijk kan gaan: lees dit boek!

Zinderende stilte

Tijdens een filosofisch gesprek hangt er soms een zinderende stilte. De bezoeker denkt na, en dat is zichtbaar en voelbaar.

Ik vind dat heel kostbare momenten, omdat ze zo losstaan van de alledaagse drukte. Tijd en ruimte krijgen om te denken, écht te denken, dat ervaart de bezoeker in de praktijk als bijzonder. En dan gaat het niet over wat even daarna weer wordt benoemd of uitgesproken, hoewel dat er wel toe bijdraagt dat we samen jouw denken verder kunnen onderzoeken. Maar het meest bijzondere is die ervaring van jouw eigen vermogen om te denken.

Verrassend waar je op komt, als je dat de ruimte (de stilte!) gunt.

Stilte vol betekenis

De betekenis van het denken zit dus soms niet in de woorden die worden gezegd, maar in de stille momenten. Zo kun je ook denken over muziek, over zingen: de stilte is noodzakelijk om de muziek te kunnen ervaren.


Ik help jou, als filosofisch practicus, om die stilte van het denken te vinden. Dan wordt denkbaar wat eerder ondenkbaar was, en misschien kun je het dan ook verwoorden. Maar het geeft niet als dat niet zo is: een filosofisch gesprek laat daar ruimte voor.

Wil jij zelf de betekenis van stilte ervaren? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik nodig je graag uit om het effect van stilte, en van stilstaan bij je denken, te ervaren. Kennismaken is vrijblijvend en kost niets. Een afspraak heb je zo gemaak.