Stilte zingen

Man in paarse trui maakt het 'stilte'gebaar met een vinger op zijn lippen; Photo by Ocean Biggshott on Unsplash
Respecteer de stilte a.u.b.

Soms geeft de titel van een boek al inspiratie voor een blog. Huub Oosterhuis, de uitgetreden priester (en vader van Tjeerd en Trijntje, tussen twee haakjes) schreef veel liederen. Die muzikale gedichten zijn gebundeld in Stilte zingen. Ze gaan over alle (on)denkbare gebeurtenissen, en grote vragen, in een mensenleven. Prachtige denkstarters, wat mij betreft, ook als je niet (meer) religieus bent. Als je je afvraagt over wat voor levensvragen een gesprek in de filosofische praktijk kan gaan: lees dit boek!

Zinderende stilte

Tijdens een filosofisch gesprek hangt er soms een zinderende stilte. De bezoeker denkt na, en dat is zichtbaar en voelbaar. Ik vind dat heel kostbare momenten, omdat ze zo losstaan van de alledaagse drukte. Tijd en ruimte krijgen om te denken, écht te denken, dat ervaart de bezoeker in de praktijk als bijzonder. En dan gaat het niet over wat even daarna weer wordt benoemd of uitgesproken, hoewel dat er wel toe bijdraagt dat we samen jouw denken verder kunnen onderzoeken. Maar het meest bijzondere is die ervaring van jouw eigen vermogen om te denken. Verrassend waar je op komt, als je dat de ruimte (de stilte!) gunt.

De muziek zit niet in de noten, maar in de stilte ertussen. Wolfgang Amadeus Mozart

Stilte vol betekenis

De betekenis van het denken zit dus soms niet in de woorden die worden gezegd, maar in de stille momenten.
Ik help jou, als filosofisch practicus, om die stilte van het denken te vinden. Dan wordt denkbaar wat eerder ondenkbaar was, en misschien kun je het dan ook verwoorden. Maar het geeft niet als dat niet zo is: een filosofisch gesprek laat daar ruimte voor.

Nieuwsgierig geworden naar de betekenis van stilte? Kom het zelf eens ervaren. Kennismaken is vrijblijvend en kost niets.
Sms of app me voor een afspraak: 06-54924374, of mail me.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *