Ja maar… nuttig!

Hoofd van iemand met gesloten ogen die is bedekt met een goudkleurige vloeistof
Echt waar! …(?)

Als iemand me kan laten zien en me kan overtuigen dat ik iets verkeerds denk of doe, dan zal ik met liefde veranderen; want ik wens de waarheid te weten, die nog nooit iemand gekwetst heeft. (Marcus Aurelius)

Iemand die de waarheid spreekt, kun je niet overtuigen van het tegendeel. Ook niet iemand die begint met: “Ja maar….” (altijd diezelfde collega natuurlijk!), en die je het liefst achter het behang zou plakken.

Verdraag je irritatie

Strontvervelend als iemand je tegenspreekt. Wat een betweter! Nog meer vertraging 😐 En je wilt onderhand wel eens verder, in actie komen.

Toch is het goed om te leren die irritatie op te merken en te verdragen. Dan kun je namelijk weer luisteren naar wat iemand voor waar houdt. Zit er inderdaad een gouden kern van waarheid in het bezwaar? (zoals de Engelsen zo mooi zeggen: ‘a grain of truth’)? Misschien kun je er iets mee, misschien niet. Maar praat er in elk geval over met elkaar.

Ja, het is vervelend. Maar: het verrijkt jouw begrip van de werkelijkheid als je echt kunt luisteren. Neem aan dat de ander gelijk heeft, en vraag door. Luister schoon, zonder vooroordelen. Daar word je wijzer van.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *