Onzekerheid en actie: die begrippen lijken elkaar uit te sluiten. Toch komen we vaak in beweging, juist omdat we onzeker zijn. Hoe dat werkt, lees je in deze blog.
Wat als ik val? O maar schat, wat als je vliegt! (Erin Hanson)
Onzekerheid zet aan tot actie (echt waar!)
Ben jij weleens onzeker? En dan niet over onzin als: welk merk hagelslag zal ik kopen? Nee, ik bedoel onzeker over dingen die ertoe doen: werk, of je relatie bijvoorbeeld.
Houd dat dan zo: onzekerheid zorgt namelijk meer voor actie dan zekerheid!
Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. (Pippi Langkous)
Onzekerheid: onterecht een slechte reputatie
Onzekerheid is typisch zo’n eigenschap waarvan je denkt dat je er zo snel mogelijk vanaf moet. Maar eigenlijk is onzeker zijn heel belangrijk.
Tenminste: als je er niet van bevriest.
Stress en onzekerheid horen bij verandering, iets nieuws gaan doen. Nooit onzeker zijn is dus niet goed: blijkbaar vermijd je het om nieuwe dingen te proberen in je werk, je vriendschappen of in de liefde.
Het is juist onzekerheid waardoor je in actie komt. Dan ga je de wereld in om met mensen te praten over iets wat je niet zeker weet. Of je verdiept je in een nieuw onderwerp.
De moed van zelfkennis
Als je iets nieuws onderzoekt of doet, kun je hard je neus stoten. Dus het vraagt best wat moed om die stap(pen) te zetten, een nieuw pad in te slaan.
Voorwaarde is dan wel dat je weet waar je naartoe gaat op dat pad.
- Weet jij waar je vandaan komt?
- En waar je heen wilt?
- Wat uniek is aan jouw talenten en vaardigheden?
- Of, wat het is dat je het allerliefste doet?
- Kortom, ken jij jezelf?
Zo leer je jezelf beter kennen
- Ga eens zelfhulpboeken lezen, of inspirerende blogs.
- Praat met mensen die jou goed kennen over je sterke en je zwakke punten, of over je verlangen naar een nieuw avontuur.
- En je kunt natuurlijk ook terecht in de filosofische praktijk. Ontwikkelvragen zijn een prachtig startpunt voor een verdiepend filosofisch gesprek. Je bent van harte welkom!