NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Voor welk probleem is leren denken de oplossing?

Probleem: piekeren, niet echt denken. Oplossing: ga in gesprek met een filosofisch practicus. Heel kort door de bocht helpt die je om weer beweging te krijgen in je denken. Van abstract naar concreet, van concreet terug naar abstract.

Foto van een hond die zijn eigen staart achterna zit; door Lil Shepherd gepubliceerd op Flickr, gedeeld via Wikimedia Commons
Foto door Lil Shepherd van een hond die zijn eigen staart achterna zit.

Vastzittend denken bevrijden

Soms gaat je denken in rondjes, rent het zijn eigen staart achterna. Dat is nog niet zo erg als het gaat om het bepalen van je weekmenu, of de vraag welk cadeau je in vredesnaam moet geven aan die collega bij haar babyshower.

Maar als je wilt nadenken over wezenlijke vragen (Is het tijd om van baan te veranderen? Wat is er aan de hand in mijn relatie? Wat is het doel van mijn leven?…), is die manier van ‘denken’ niet handig.

Dan helpt het als je leert om de begrippen die je gebruikt op zijn donder te geven. Je test ze totdat ze bezwijken, en dan komt er een nieuw begrip waar je mee aan de slag kunt gaan. Dan ben je filosofisch aan het denken. En het geeft enorm veel vrijheid als je dat kan.

Ooit leerde ik tijdens mijn studie Engels om over elk willekeurig onderwerp een essay te schrijven. Bij de filosofisch practicus leer je om verder te komen met je denken, over welk onderwerp dan ook. En dat geeft vaak ook weer nieuwe impulsen om dingen anders te gaan doen. Of niet (dat mag natuurlijk ook!), maar dan weet je in elk geval beter wat de overtuigingen en waarden zijn die jij laat gelden in je keus.

Van abstract naar concreet denken

Misschien denk jij ook wel dat een filosofisch gesprek veel te abstract voor jou is. Letterlijk betekent ab-stract dat je iets ervan af getrokken hebt. Het mooie is dat je in een filosofisch gesprek juist meer con-creet (samen gegroeid) gaat denken. En dat is iets wat iedereen met wat begeleiding van een filosofisch practicus kan leren.

De begrippen, de categorieën waarmee je denkt, worden dieper en rijker omdat je ze preciezer bepaalt. Daardoor wordt denken niet ingewikkelder, maar juist makkelijker. Jouw denken wordt completer: het ‘klopt’ meer dan eerder.

Ook eens proberen hoe het is om vrijer te leren denken? Maak nu een afspraak. De kennismaking is gratis en vrijblijvend.