Denk dwars: breng je denken in kaart

Close-up, low-angle foto van roestige rails; Photo by Johannes Plenio on Unsplash
Dwarsliggers: spoorrails kunnen niet zonder!

Je hebt dwarsliggers nodig om de rails recht te houden. (Anoniem)

Ik werd geprikkeld door de foto bovenaan dit bericht.

Een spoor bestaat niet zonder zijn dwarsliggers. Dan raakt het uit zijn verband.
En ik zie mezelf graag als dwarse, eigenwijze denker. Niet als iemand die zomaar achter de meute aansjokt op een veelbelopen pad, zonder kritische vragen te stellen onderweg. Of als iemand die alleen maar rechtlijnig denkt.

Maar hoe zit het dan? Wat is er belangrijk in denken? Moet je altijd een bepaald spoor volgen? Wat zijn de wissels in een denkgesprek? En wat heeft dit allemaal te maken met dwars denken?

Spoorkaart van je denken

NS publiceert een actuele spoorkaart. Je ziet daarop het hele netwerk van rails, wissels en stations, met de rijdende (of stilstaande ;>)) treinen. Het zou fantastisch zijn als je op die manier je denken kon visualiseren. Alle rijdende treinen (planten water geven; cadeau verzinnen; blog; wat een mooi weer) en alles wat stilstaat op een rangeerterrein (eigen ontwikkeling; hoe kom ik een leuke man tegen). Helaas is er nog geen API die dit mogelijk maakt. Maar ik help je wel bij het in kaart brengen van jouw denken over een onderwerp. Dat doen we samen in een denkgesprek in mijn praktijk.

Word verkeersleider van je eigen denken

Als je vaker denkgesprekken hebt gevoerd, word je een betere ‘verkeersleider’. Je kunt jouw denktreintjes begeleiden in de juiste richting, en enkele ervan bewust parkeren op een rangeerterrein. Als filosofisch practicus ga ik je denken niet een bepaalde kant op sturen. Maar als we een denkgesprek voeren, wijs ik je wel op de wissels. Soms zijn dat definities voor woorden die je gebruikt. Een andere keer vraag ik door op wat je zegt. Bijvoorbeeld:

  • ‘verantwoordelijkheid’, zeg je. Wat is dat, verantwoordelijkheid?
  • ‘verantwoordelijkheid’: Voor wie, of voor wat?
  • ‘balans’: wat legt het meeste gewicht in de schaal?

Ken je dwarsliggers

Het helpt ook om je eigen dwarsliggers te (her)kennen: de gedachten, concepten, denkbeelden die jouw denken bij elkaar houden. Sommige daarvan zijn aan vervanging toe, andere mogen lekker op hun plek blijven.
Opnieuw: welke dwarsliggers sleets zijn geworden, bepaal je zelf. De inhoud van je denken is en blijft van jou.

Pas als je de oude vertrouwde sporen van je denken goed hebt leren kennen, kun je echt daarbuiten treden. Dan kun je dwars denken, omdat je bevrijd bent uit die oude structuren. En dat levert nieuwe perspectieven op. Dat is een voorwaarde om echt dwars te denken. Je verruimt je denkraam. Het resultaat van een filosofisch gesprek is dus: echte reflectie en verdieping.

Maak een afspraak voor een eerste gratis denkgesprek

Je bent van harte welkom om het een keer gratis uit te proberen. Mail of app me vandaag nog.

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *