Aanpak

Natuurlijk zijn er allerlei mogelijkheden om een kwestie te onderzoeken en aan te pakken. Ik werk volgens de methode van de ‘filosofisch practicus’. Daarin staat de vraag centraal, want (citaat van Harm van der Gaag):

Weten is maar weten. Vragen is beter.

Je gaat na een zinnig gesprek naar huis met een nieuwe vraag. Bij je volgende afspraak beginnen we weer vanaf nul: Waar wil je het vandaag over hebben? Soms is dat de vraag van de vorige keer. Maar het kan ook een heel ander onderwerp zijn, of een nieuwe vraag.

Ik geef dus geen adviezen. Ik vertel je ook niet welke keus je moet maken. Hoe ik persoonlijk over jouw verhaal denk, doet er niet toe. Ik sta niet in jouw schoenen!

Wat we samen onderzoeken is letterlijk: hoe denk jij over je kwestie/probleem/vraag?

Dat is mijn rol: jou helpen om zelf scherper en beter na te denken over de kwestie die je bezighoudt. Ik help je daarbij door:

 • je denken te laten falen (juist daar waar een begrip vastloopt, zit alles wat je nodig hebt om er verder mee te kunnen)
 • een goed voorbeeld te geven van hoe je met begrippen kunt spelen
 • je aan te moedigen
 • instrueren: doe het eens z├│

Wat levert deze aanpak op?

 1. De ervaring leert dat een goede vraag ruimte geeft.
  – Om de kwestie van een andere kant te bekijken.
  – Om zelf, onderbouwd, een keus te kunnen maken.
 2. Soms lost een nieuwe vraag je probleem op (en heb je inmiddels een ander probleem benoemd).
 3. Na een serie zinnige gesprekken heb je meer verschillende ‘denkgereedschappen’ tot je beschikking. Daardoor kun je beter zelfstandig nadenken over kwesties. Je komt los van ingesleten denkroutines. Je kunt omgaan met de spanning van het ‘niet-weten’: de ontdekking dat je oude verhalen niet kloppen.
Share