Wat is aandacht?

Man, onscherp, houdt grote bril vast op de voorgrond. Foto via Unsplash, Nathan Dumlao
Met aandacht breng je iets scherper in beeld.

Aandacht maakt alles mooier (Ikea reclame)

Reclame is krachtig. Ik denk na over het woord aandacht en meteen popt deze payoff op.
Dat reclame zo sterk werkt, komt door herhaling. In alle boodschappen van IKEA zie en hoor je dit terug: het is het verbindende element tussen het inrichten van een babykamer, het uitzoeken van een keuken of het ophangen van een handig pegboard in je schuur voor je gereedschap.

Wat is de payoff van jouw leven?

Ook in jouw gedachten komen zulke patronen voor. Meestal ben je je daar niet zo bewust van. Maar ze hebben wel invloed op je gedrag. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Of: “Het moet perfect zijn.” Ken jij jouw eigen vaste zinnetje(s)? Het kan nuttig zijn om daar aandacht aan te besteden.

Wat is aandacht?

Aandacht is oplettendheid. Als iets je aandacht trekt, is het daarmee in je gezichtsveld gekomen. Eerder was je je er misschien van bewust dat er links van je iemand stond. Als je je aandacht er op richt, herken je ineens je collega Elif.

Zo kun je ook aandacht besteden aan je denkpatronen. Omdat ze zo ingesleten en vertrouwd zijn, als het olifantenpaadje waarmee je elke ochtend het fietshek vermijdt, zie je ze niet scherp. Vraag maar eens aan een goede vriend om er op te letten. Of bezoek een filosofische praktijk.

Lees ook eens:

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *