NEEM CONTACT OP VIA WhatsApp OF WhatsApp

Podcast Filosofisch Spreekuur: informatie voor deelnemers

Podcast Filosofisch Spreekuur zoekt deelnemers.

Leuk dat je erover denkt om mee te werken aan onze podcast Filosofisch Spreekuur! Hieronder vind je al veel informatie. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met mij op.

Doel van de podcast

De podcast Filosofisch Spreekuur van Filosofie Magazine is bedoeld voor iedereen bij wie het leven vragen oproept.
Als luisteraar volg je gesprekken tussen filosofisch practici en bezoekers van verschillende filosofische praktijken in Nederland. Daarbij luister je op een intieme manier mee met het denken van deze bezoekers (van jou, dus!). Met andere woorden, luisteraars luisteren naar een gesprek over de vragen die jij jezelf stelt.

Format

Iedere aflevering bestaat uit:

 • een intro over de podcast zelf
 • een korte intro van de practicus in deze aflevering
 • een verkort filosofisch gesprek tussen de practicus en de bezoeker (20-30 minuten)
 • een afsluiting waarin verwezen wordt naar het Gilde van Filosofisch Practici, Filosofie Magazine en de mogelijkheid om je als bezoeker op te geven om mee te werken aan deze podcast

Hoe gaat dat, zo’n filosofisch gesprek?

Iedere praktisch filosoof legt haar of zijn eigen accenten. Maar de aanpak in het algemeen is vergelijkbaar. Je vertelt kort over een kwestie die je bezighoudt. Of misschien heb je al een vraag. Dan gaan we samen die vraag verder onderzoeken. Kenmerkend is dat er veel aandacht is voor de taal, de woorden die je gebruikt. We vragen je om heel precies te bepalen wat X is (een begrip dat we onderzoeken). Of hoe dat te maken heeft met Y, bijvoorbeeld. We sluiten het gesprek altijd af met het formuleren van een vraag. Daar mag je de komende tijd mee leven.

Hoeveel tijd kost het me?

Als je nog niet eerder een filosofisch gesprek hebt gevoerd, voeren we eerst een kennismakingsgesprek van 20-30 minuten via beeldbellen. Daarna kost het je per gespreksopname ongeveer een half uur. Meestal plannen we de afspraken om de week; dan heb je tussendoor tijd om de vraag van de vorige keer zijn werk te laten doen.

Kosten

Het gesprek duurt korter dan een filosofisch gesprek in onze praktijk. En we vinden het heel fijn dat we het mogen opnemen en publiceren als podcast, zodat meer mensen kunnen kennismaken met de filosofische praktijk. Daarom zijn aan jouw deelname als ‘bezoeker’ voor de podcast geen kosten verbonden.

Toestemming

We vinden het belangrijk dat jij vrijuit toestemming geeft voor het maken en het publiceren van de geluidsopname als podcast. Daarom vragen we op twee momenten jouw toestemming:

 1. voor het gesprek: toestemming om een opname te mogen maken van het gesprek
 2. meteen na het gesprek: toestemming om de opname te mogen bewerken en publiceren op de gebruikelijke podcast-kanalen.

Heb je dus toestemming gegeven om het gesprek op te nemen, maar wil je niet dat de inhoud van het gesprek bekend wordt: geen probleem. Dan geef je dat onmiddellijk na het gesprek aan. Wij vernietigen dan de geluidsopname.

Om er een mooie podcast van te maken schakelen we een zzp’er in, tegen betaling uiteraard. Dus heb je twijfels: zeg het ons meteen, liever niet pas een week na de opname ;>)

Techniek (online gesprek)

Als je in de praktijk komt voor de gespreksopname, hoef je niets bijzonders te doen. Maar als je meewerkt via beeldbellen, bijvoorbeeld Skype, graag wel. Op deze manier zorgen we voor meerdere geluidssporen, waar een technicus een goed totaalgeluid uit kan opbouwen.

 1. Zet je telefoon in ‘vliegtuigmodus’.
 2. Zet de ‘dictafoon’ app aan (misschien ‘voice memo’, ‘voice recorder’, op jouw telefoon)
 3. Klik op de rode ‘opname’-knop onderaan. Zie je getallen lopen? Dan wordt er opgenomen.
 4. Leg verbinding via beeldbellen (bv Skype). Houd tijdens het gesprek de telefoon vast zoals je dat voor een telefoontje zou doen.
 5. Na afronding van het gesprek (je bent gestopt met beeldbellen) klik je op de rode ‘stop’-knop.
 6. Onder de nieuwe opname zie je een knop van drie puntjes (…).
  a. Klik op die knop van 3 puntjes.
  b. Klik op ‘Delen’.
 7. Stuur de opname via mail naar de filosofisch practicus met wie je het gesprek hebt gevoerd.

Heb je nog vragen? Of wil je graag meedoen? Laat even wat van je horen:

06-54924374 (handig om eerst even te appen, dan spreken we af wanneer ik je terugbel) of mail me.

Maak nu een afspraak voor een podcast-gesprek (of plan eerst een kennismakingsgesprek.)