Vrouw die aan geluk hecht, vindt het niet

Wat een prachtige samenvatting van mijn leven zo ver ;>)

Dit artikeltje op de wetenschapspagina van de NRC (29 april 2011) sluit prachtig aan bij de stof van de Basisopleiding Filosofie in de praktijk van ISVW die ik vandaag opnieuw heb bestudeerd.

Geluk kun je niet vinden door het na te jagen. Misschien wel door, als je een onprettige emotie beleeft, na te gaan welke moeten/(niet)mogen gedachte daaraan ten grondslag ligt. Vervang die irrationele gedachte door een rationeel idee, en het vervelende gevoel is weg!

Wat stond er nou in dat artikel in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Emotion waarvan dit stukje een samenvatting geeft? De onderzoekers hebben twee groepen vrouwen naar een intens blije film laten kijken over een kunstschaatser die goud wint.
Vooraf moest één groep vrouwen een artikel lezen dat benadrukte hoe belangrijk het is om gelukkig te zijn: voor je relaties, gezondheid en carrièreperspectieven. De controlegroep las een verhaal over het belang van accuraat kunnen oordelen. De eerste groep, die dus was blootgesteld aan de stelling GELUK = NOODZAKELIJK VOOR EEN GOED LEVEN EN JE MOET ER DUS NAAR STREVEN, voelde zich minder gelukkig in het dagelijkse leven dan de controlegroep.

Ironisch: iets wat veel mensen belangrijk vinden, zoals geluk, daar moet je blijkbaar niet teveel belang aan hechten, want anders word je ongelukkig…Epictetus zei het een slordige 2000 jaar geleden al: ‘Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover’.

geluk

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *