Sport ik op de goede manier?

Sporten is goed en belangrijk, daar is iedereen het wel over eens. Maar soms lijkt het alsof je conditie eerder achteruit gaat dan vooruit, ook al zit je 1x per week fanatiek op de spinningfiets.

Wil jij weten of je op de goede manier sport? Kijk dan of je op onderstaande beweringen JA kunt zeggen:
– Ik verheug me van tevoren al op het moment dat ik ga sporten
– Tijdens het sporten heb ik een prettig gevoel
– Ik heb nog controle over mijn ademhaling, ook bij zware inspanning
– Ik heb tijdens het sporten mijn aandacht bij de oefening/beweging/techniek
– 36 uur na het sporten voel ik me nog steeds energiek en scherp

Als je gezond aan het sporten bent, kun je tijdens het sporten je uitademing nog verlengen zonder dat je daardoor in ademnood komt. Dit kun je regelen door langzamer of juist iets sneller te bewegen. Sport dus niet te sloom (dan prikkel je je lijf te weinig), maar vooral ook niet te intensief.

Bij deze intensiteit werkt sport ontspannend in tijden van stress: je geeft een lichamelijk antwoord op de geestelijke spanning die je lichaam in een staat van paraatheid heeft gebracht (zonder de bijbehorende fysieke inspanning te leveren). Vries, vecht of vlucht- reacties zet je bijvoorbeeld om in een half uurtje daadwerkelijk buiten hardlopen. Als je na het sporten en douchen rust neemt, herkent je lijf dit signaal van zitten na inspanning, en kun je je goed ontspannen.

rekken_Houten_site2

Share

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *